Hur många gånger har Sverige vunnit Eurovision? En fascinerande titt på vår framgångshistoria!

Skriven av: Jessica Larsson

Sverige har vunnit Eurovision hela sju gånger. Detta gör oss till det mest framgångsrika landet i tävlingens historia, tillsammans med Irland. Men hur började allt? I denna artikel ska vi utforska hur många gånger Sverige har vunnit Eurovision och ta en närmare titt på vår framgångshistoria.

Sveriges debut och tidiga år i Eurovision

Sverige debuterade i Eurovision Song Contest 1958 och har sedan dess deltagit 62 gånger fram till 2023. Under dessa tidiga år var resultaten varierande. Sverige missade faktiskt tre tävlingar (1964, 1970 och 1976), men trots detta började vi snart att göra oss märkta på Eurovision-scenen.

Sveriges första seger och framväxten som en Eurovision-makt

1974 var året då allt förändrades. Det var då den svenska popgruppen ABBA vann tävlingen med låten ”Waterloo”. Denna seger satte Sverige på Eurovision-kartan och markerade början på vår framväxande dominans i tävlingen.

Sverige och Melodifestivalen: En framgångsrik kombination

Sedan 1959 har Sverige valt sin representant genom den årliga TV-sända tävlingen Melodifestivalen. Denna tävling har visat sig vara en framgångsrik plattform för att hitta talang och har utan tvekan bidragit till Sveriges framgång i Eurovision.

Sveriges andra och tredje segrar: 1984 och 1991

Efter ABBAs seger 1974 fortsatte Sverige att göra bra ifrån sig i Eurovision. 1984 vann vi tävlingen för andra gången med Herreys och låten ”Diggi-Loo Diggi-Ley”. Sedan, 1991, tog Carola hem segern med låten ”Fångad av en stormvind”.

Sveriges moderna framgångar i Eurovision

På 2000-talet har Sverige fortsatt att dominera Eurovision. Vi har vunnit tävlingen fyra gånger under denna period: 1999 med Charlotte Nilsson, 2012 med Loreen, 2015 med Måns Zelmerlöw och senast 2023. Dessutom har Sverige haft flest topp fem-placeringar under 2000-talet, med totalt 13. Sedan 2010 har vi haft framgångsrika resultat och har slutat bland de sju bästa i alla tävlingar förutom två (14:e plats år 2013 och 2021).

Reflektion över Sveriges framgång och framtid i Eurovision

Så, hur många gånger har Sverige vunnit Eurovision? Svaret är sju gånger. Denna framgång är inte bara ett bevis på den musikaliska talang som finns i vårt land, utan också på det effektiva system vi har för att välja våra representanter genom Melodifestivalen. Med tanke på vår framgångshistoria och den fortsatta talangen som visas i Melodifestivalen, ser framtiden ljus ut för Sverige i Eurovision. Vi ser fram emot att se vad de kommande åren har att erbjuda!

Vanliga frågor och svar

I denna FAQ-sektion kommer vi att diskutera Sveriges framgångar i Eurovision Song Contest. Sverige har en lång och framstående historia i tävlingen, med flera segrar och topp fem-placeringar. Låt oss dyka rakt in i de mest ställda frågorna.

Hur många gånger har Sverige vunnit Eurovision Song Contest?

Sverige har vunnit Eurovision Song Contest sju gånger. Deras segrar kom år 1974, 1984, 1991, 1999, 2012, 2015 och 2023.

Vilka svenska artister har vunnit Eurovision Song Contest?

ABBA, Herreys, Carola, Charlotte Nilsson, Loreen och Måns Zelmerlöw är några av de svenska artister som har vunnit tävlingen.

Hur många gånger har Sverige deltagit i Eurovision Song Contest?

Sverige har deltagit i Eurovision Song Contest 62 gånger sedan debuten 1958. De har missat tre tävlingar (1964, 1970 och 1976).

Hur väljer Sverige sin representant till Eurovision Song Contest?

Sedan 1959 har Sverige valt sin representant genom den årliga TV-sända tävlingen Melodifestivalen.

Hur många gånger har Sverige haft en topp fem-placering under 2000-talet i Eurovision Song Contest?

Sverige har flest topp fem-placeringar under 2000-talet, med totalt 13.