Hur många Beck filmer finns det egentligen? En komplett guide!

Skriven av: Jessica Larsson

Har du någonsin undrat hur många Beck filmer det finns? Svaret är 58. Det finns totalt 58 Beck-filmer, uppdelade i tre olika samlingar: ”The assorted collection”, ”The Gösta Ekman collection” och ”The Peter Haber collection”. Denna artikel kommer att ta dig igenom Beck-filmernas historia, de olika samlingarna, skådespelarna och framställningen av mordutredningar. Låt oss börja vår resa!

Beck-filmernas historia och uppkomst

De första Beck-filmerna baserades på böckerna skrivna av Maj Sjöwall och Per Wahlöö mellan 1965 och 1975. Dessa böcker introducerade oss till Martin Beck, en svensk poliskommissarie som löser brott i Stockholm. Beck-filmerna har sedan dess blivit en institution i svensk filmindustri, med en lång rad skådespelare som har tagit på sig rollen som den ikoniska detektiven.

De olika Beck-samlingarna och deras innehåll

Beck-filmerna är uppdelade i tre olika samlingar. ”The assorted collection” består av sex fristående filmer med olika skådespelare i huvudrollen. ”The Gösta Ekman collection” innehåller sex filmer där Gösta Ekman spelar Martin Beck. ”The Peter Haber collection” är den största samlingen och består av 46 filmer där Peter Haber spelar Martin Beck.

Utländska filmatiseringar av Beck

Förutom de svenska versionerna av Beck-filmerna, finns det också utländska filmatiseringar, inklusive en rysk och en ungersk version. Dessa versioner ger en intressant twist till Beck-historien, med olika tolkningar av karaktärerna och handlingarna.

Skådespelare i Beck-filmerna

En stor del av Beck-filmernas framgång kan tillskrivas de skådespelare som har tagit på sig rollen som Martin Beck. Ingvar Hirdwall är skådespelaren som har varit med i flest Beckfilmer, medverkande i totalt 47 filmer.

Gösta Ekman och Peter Haber som Beck

Gösta Ekman och Peter Haber är två av de mest kända skådespelarna som har spelat Martin Beck. Ekman, som spelade Beck i ”The Gösta Ekman collection”, gav en djup och komplex tolkning av karaktären. Haber, å andra sidan, har spelat Beck i flest filmer och har blivit synonym med karaktären för många fans.

Beck-filmernas realistiska framställning av mordutredningar

En av de mest framträdande aspekterna av Beck-filmerna är deras realistiska framställning av mordutredningar. Filmer följer en specialgrupp på rikspolisen i Stockholm och har blivit kända för sin noggranna och autentiska skildring av polisarbete och brottsutredningar.

Beck-filmernas framtid och den senaste filmen

Trots att det har producerats så många Beck-filmer, visar serien inga tecken på att sakta ner. Den senaste Beckfilmen, ”Ett nytt liv” (Beck 43), hade premiär den 15 februari 2022 och fortsätter att hålla fansen på tårna med nya och spännande mysterier att lösa.

Så, hur många Beck filmer finns det? Som vi har sett, finns det 58 Beck-filmer att njuta av, med fler på väg. Oavsett om du är ett långvarigt fan eller ny till serien, finns det alltid något nytt och spännande att upptäcka i världen av Martin Beck. Så sätt dig ner, koppla av och njut av en Beck-film ikväll!

Vanliga frågor och svar

I denna FAQ-sektion kommer vi att svara på några vanliga frågor om Beck-filmerna. Vi kommer att titta på hur många filmer det finns, vilka olika samlingar de är uppdelade i, och vilka skådespelare som har spelat huvudrollen som Martin Beck.

Hur många Beck-filmer finns det totalt?

Det finns totalt 58 Beck-filmer.

Hur är Beck-filmerna uppdelade i olika samlingar?

Beck-filmerna är uppdelade i tre olika samlingar: ”The assorted collection”, ”The Gösta Ekman collection” och ”The Peter Haber collection”. ”The assorted collection” består av sex fristående filmer med olika skådespelare i huvudrollen. ”The Gösta Ekman collection” innehåller sex filmer där Gösta Ekman spelar Martin Beck. ”The Peter Haber collection” är den största samlingen och består av 46 filmer där Peter Haber spelar Martin Beck.

Vilka skådespelare har spelat Martin Beck i Beck-filmerna?

Gösta Ekman och Peter Haber är de två mest framstående skådespelarna som har spelat Martin Beck. Ekman spelade Beck i ”The Gösta Ekman collection”, medan Haber spelade Beck i ”The Peter Haber collection”.

Vilken skådespelare har medverkat i flest Beck-filmer?

Ingvar Hirdwall är skådespelaren som har varit med i flest Beckfilmer, medverkande i totalt 47 filmer.

När hade den senaste Beckfilmen premiär?

Den senaste Beckfilmen, ”Ett nytt liv” (Beck 43), hade premiär den 15 februari 2022.