Vet du hur många kalorier är det i ett äpple? Låt oss ta reda på det!

Skriven av: Jessica Larsson

Äpplen är en av de mest populära frukterna i världen och har en lång historia av att vara en viktig del av människans kost. De är inte bara läckra, utan också fyllda med näringsämnen som kan bidra till en god hälsa. Men hur många kalorier är det i ett äpple? Svaret är att ett medelstort äpple (110 gram) innehåller cirka 61 kalorier.

Äpplets kalorier – en detaljerad titt

Äpplen kommer i olika storlekar, och kaloriinnehållet varierar därefter. För ett litet äpple (55 gram) är det 30 kalorier, för ett medelstort äpple (110 gram) är det 61 kalorier och för ett stort äpple (165 gram) är det 91 kalorier. Jämfört med andra frukter, som bananer och druvor, har äpplen ett relativt lågt kaloriinnehåll, vilket gör dem till ett bra val för dem som försöker hålla koll på sitt kaloriintag.

Näringsinnehållet i ett äpple

Äpplen innehåller inte bara kalorier, utan också en mängd andra näringsämnen. Per 100 gram äpple får du 55 kalorier, 10,9 gram kolhydrater, 0,3 gram protein, 0,2 gram fett och 2,2 gram kostfibrer. Dessa näringsämnen gör äpplen till en utmärkt källa till energi och fiber, och de kan hjälpa till att hålla dig mätt och nöjd mellan måltiderna.

Kalorier i torkade äpplen och äppelmust

Torkade äpplen och äppelmust är två andra populära sätt att njuta av äpplen, men de har ett högre kaloriinnehåll än färska äpplen. Torkade äpplen innehåller 253 kalorier per 100 gram, medan äppelmust innehåller 48 kalorier per 100 gram. Trots det högre kaloriinnehållet kan dessa produkter fortfarande vara en del av en hälsosam kost, så länge de konsumeras med måtta.

Äpplen och viktkontroll

Äpplen kan spela en viktig roll i viktkontroll. Deras låga kaloriinnehåll och höga fiberinnehåll gör dem till ett utmärkt mellanmål för dem som försöker gå ner i vikt. Dessutom kan ätande av äpplen hjälpa till att förhindra överätande vid måltiderna genom att ge en känsla av mättnad. Men det är viktigt att komma ihåg att äpplen, som alla livsmedel, bör konsumeras som en del av en balanserad kost.

Hur man kan inkludera äpplen i sin kost

Det finns många sätt att inkludera äpplen i din kost. Du kan äta dem råa som ett mellanmål, lägga till dem i din morgonmüsli, använda dem i bakverk, eller till och med lägga till dem i sallader för en söt och krispig touch. Oavsett hur du väljer att äta dina äpplen, kan du vara säker på att du får en mängd näringsämnen och ett lågt kaloriinnehåll.

Behöver du bry dig om hur många kalorier det är i ett äpple?

Så, hur många kalorier är det i ett äpple? Som vi har sett, varierar svaret beroende på äpplets storlek, men ett medelstort äpple innehåller cirka 61 kalorier. Äpplen är också en utmärkt källa till fiber och andra näringsämnen, och de kan spela en viktig roll i viktkontroll. Oavsett om du äter dem färska, torkade, eller i form av must, kan äpplen vara en läcker och näringsrik del av din kost. För att förstå hur detta påverkar din dagliga energiförbrukning, kan det vara användbart att veta hur många kalorier du bränner per dag.

Vanliga frågor och svar

I denna FAQ-sektion kommer vi att svara på några av de mest ställda frågorna om kaloriinnehållet i äpplen. Denna information baseras på artikeln ”Kalorier i äpple – kolla kalorimängden för äpplen här” på iform.se.

Hur många kalorier innehåller ett äpple?

Ett äpple innehåller cirka 61 kalorier. Dock varierar kaloriinnehållet beroende på äpplets storlek. För ett litet äpple (55 g) är det 30 kcal, för ett medelstort äpple (110 g) är det 61 kcal och för ett stort äpple (165 g) är det 91 kcal.

Vad är näringsinnehållet per 100 gram äpple?

Per 100 gram äpple är näringsinnehållet: 55 kalorier, 10,9 g kolhydrater, 0,3 g protein, 0,2 g fett och 2,2 g kostfibrer.

Hur många kalorier innehåller torkade äpplen?

För torkade äpplen är kaloriinnehållet 253 kcal per 100 gram, med 57,2 g kolhydrater, 0,9 g protein, 0,3 g fett och 8,7 g kostfibrer. En stor torkad äppelring väger cirka 5 gram och innehåller knappt 13 kalorier.

Hur många kalorier innehåller äppelmust?

Äppelmust innehåller 48 kalorier per 100 gram (1 dl). En halv liter äppelmust innehåller 240 kcal och en liten flaska (33 cl) innehåller 158 kalorier.